Handelsrekord för börshandlade produkter

Marknaden för Börshandlade produkter (ETP:er) har under de senaste 10 åren vuxit stadigt i takt med att alltfler investerarna sett fördelar med att diversifiera sin portfölj via sin vanliga aktiedepå. Innan ETP:erna kom var den som ville exponera sig mot valutor, räntor eller råvaror tvungna att söka sig till marknadsplatser utanför börsen. Idag kan man däremot nå alla dessa tillgångslag via köp av ett vanligt certifikat eller via en börshandlad fond (ETF). Många investerare har också fått upp ögonen för Mini futues och Unlimited turbos.

För några år sedan skedde den största delen av handeln i ETP:er på Nasdaq OMX men i takt med att de stora världsledande emittenterna valt NGM som sin marknadsplats har denna börs idag intagit en helt dominerande ställning. Aktörer som Commerzbank, BNP Paribas och Societe Generale är alla listade på NGM liksom det svenska anrika finanshuset Öhman. Även amerikanska superbanker som Morgan Stanley har valt NGM som sin marknadsplats i norden.

Handelsrekord på NGM som dominerade ETP-handeln

Oktober var inte bara en dramatisk och volatil börsmånad med stora kast i världens index. Den innebar också skyhög aktivitet bland svenska investerare och ett nytt handelsrekord på NGM där hela 181 624 avslut skedde. NGM:s marknadsandel för börshandlade produkter uppgick i oktober till 84,8 procent att jämföra med 15,2 procent för Nasdaq OMX. Den 16:e oktober blev vidare den bästa handelsdagen i NGM:s historia då omsättningen för Norden översteg en halv miljard kronor(!).

Detta handlade svenska investerare

NGM är en Nordisk marknadsplats vars verksamhet också innefattar Norge och Finland. Vi har har dock valt att fokusera på den svenska marknaden och de tillgångar som svenska investerare positionerade sig i. Inte oväntat var OMXS30 den underliggande tillgång som flest investerare valde att exponera sig emot. På andraplatsen fanns det tyska indexet XETRA DAX vilket medförde att Index som för 81 procent av all handel. Aktier var det näst mest populära tillgångsslaget med en marknadsandel om 10 % medan råvaror stod för 4 % av omsättningen. Valutasegmentet stod för 1 %. USD/SEK fanns ändock med som sjunde mest handlade tillgång vilket kan förklaras med en otroligt fin dollatrend där USD/SEK trendat starkt uppåt.

BULL & BEAR fortfarande mest populärt

BULL & BEAR-certifikat är fortfarande den i särklass mest populära börshandlad produkten på marknaden och detta instrument står för 75 % av derivathandeln. Mini Futures står för 10 % av handeln medan de extremt explosiva instrumenten Unlimited turbos och Minifutures BEST tillsammans har en marknadsandel om 10 %. Det är inte oväntat de högutväxlade BULL & BEAR-certifikaten som vunnit investerarnas intresse. Som största emittenter tronade därför BNP Paribas och Societe Generale som erbjuder BULL & BEAR med hävstång 10 eller högre.

Investerar-SM 2014 avgjort!

Oktober var onekligen en händelserik period för NGM, inte bara sett till handelsrekordet. Denna månad avgjordes nämligen den årliga tävlingen Investerar-SM som gav en möjlighet att testa ETP:er i en fiktiv så kallad demomiljö. Mer än 5000 personer tävlade om den åtråvärda guldtackan som slutligen togs hem av Nenad. Vid tävlingens slutpunkt hade Nenad lyckats ackumulera sitt konto med mäktiga 675,40 % efter intensivt handlande och 214 genomförda affärer. Nenad handlade bland annat i DAX-index, Apple, Netflix och OMXS30.

Missa inte att läsa vinnarintervjun på Investerar-SM:s hemsida

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...