Olja: gör dig redo att agera när marknaden åter finner jämvikt

Stigande dollar och minskad efterfrågan från USA är bidragande faktorer. Såväl som ”Opec-kartellens” beslut att inte manipulera marknadsmekanismen, utan att för ovanlighetens skull låta utbud och efterfrågan helt styra fritt.  Fundamentalt kan vi konstatera att bilden för oljesektorn är allt annat än ljus. Det relevanta är dock hur mycket som redan har prisats in av marknaden. Som placerare bör vi istället fråga oss själva: vad vill vi se för att ta position? 

Terminspriset för Crude olja har fallit med drygt 40 % sedan toppen som noterades i juni detta år. Från nuvarande prisnivå om ca 67 usd/fat krävs ytterligare en halvering för att priset ska tangera de lågpunkter som vi såg under finanskrisens mörkaste stunder (ca 33:50 usd/fat). Däremellan finns en rad starka tekniska stödnivåer där köpare kan visa intresse.

Tidigare analys från World Capital Markets prickade årets topp

I grafen nedan kan vi se det ”värderange” (blå volymprofil) som priset handlades inom från mitten av 2010 tills utbrottet för drygt en månad sen. I en sidledes marknad råder ett jämviktsläge mellan utbud och efterfrågan och ”most fair price” återfanns mellan 93-97 usd/fat. När marknaden tydligt visar oss sitt rätta värde, kan vi som placerare ta ställning till det och söka ”undervärderade” priser för köp och ”övervärderade” priser för blankning. Genom vår dagliga analystjänst förmedlade vi därför tidigare det här året affärsuppslag med fokus på blankning (sell short) kring överköpta priser. En rekommendation som med facit i hand föll väl ut.

Försök inte pricka botten – låt marknaden visa vägen

Just nu ser vi ingen anledning att försöka pricka en prisbotten. Däremot kan det finnas stor potential på uppsidan när en vändning väl kommer. Om något skulle vi i skrivande stund endast intressera oss för att gå med trenden ner för kortare blankningspositioner. Vi kan dock konstatera att rörelsen nu känns väl utdragen och dessutom handlas priset kring starka stödzoner. Därför är vi observanta på ”omslagsbeteende” som kan få oss att tro att en lokal botten har nåtts.

Crude olja: veckograf över terminspriset

Att vi förr eller senare kommer att få ett kraftigt prisomslag är det ingen tvekan om. Frågan är NÄR. Sammantaget väljer vi dock att inte sia om det, utan istället låta grafen tala om det för oss. Förr eller senare finner marknaden ett nytt jämviktspris, eller värde, och då är det också lättare att ta ställning. Starka stöd på nedsidan finner vi kring 62-65 (testas nu) och även längre ner mot 55-58 usd/fat. På uppsidan tar vi i så fall främst sikte på tidigare bottnar kring priser om 69-72 och 76-81 usd/fat.

Handelsinstrument från BNP Paribas

Nedan listar vi förslag på börshandlade produkter (ETP:er) för exponering mot Crude Olja. Produkterna representerar endast förslag och det finns andra fler typer av produkter och varierande hävstänger. Försäkra dig om att du fullt ut förstår riskerna med en investering i nedanstående instrument.

Mini future vid tro på uppgång: MINILONG WTI BNP12
Mini future vid tro på nedgång: MINISHRT WTI BNP15

Besök BNP Paribas hemsida för mer information.

Hur påverkas de svenska oljebolagen?

Inte helt oväntat har även Stockholmsbörsens oljefavoriter haft det tufft på sistone. Vissa börskurser har bokstavligen totalthavererat och många placerare börjar nog vädra fyndläge inom sektorn. Vi vill dock uppmana till samma mantra som ovan – att först invänta viss stabilisering och omslagstendenser. Den fundamentala bilden för oljan är allt annat än ljus och vi behöver stöd från grafen för att våga gå emot.

Om man mot förmodan är ivrig att komma in, kan möjligtvis risken sänkas något genom att välja några av de bolagen med starka kassaflöden och stigande produktion. Däribland kan nämnas Lundin Petroleum och Tethys Oil. När vi börjar se mer tecken på köpintresse i prisgrafen för de ledande oljeterminerna (Crude och Brent) kan mer riskabla alternativ lyftas fram. Africa Oil och Black Pearl Resources är exempel på bolag som har tagit mycket stryk och därmed skulle kunna bli vinnare vid ett stigande oljepris.

Om World Capital Markets

Denna analys är framtagen av analys- och tradingtjänsten World Capital Markets. Som första aktör i Sverige fokuserar WCM på Auktionsmarknadsanalys med tonvikt på volymomsättning. Ett koncept som blir allt mer populärt bland världens professionella traders och investerare.

För mer information vänligen besök Worldcapitalmarkets.se

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...