Oljepriset stabiliseras – bottenkänning eller dags för en ny säljvåg?

Råvaror diskuterades flitigt under 2014 där just priset på råolja kanske var det mest debatterade av dem alla. I media och finanspress kan man läsa om diverse mer eller mindre troliga ”konspirationsteorier” och hos analytikerna varierar spannet mellan ca 20 och 200 usd/fat, beroende på tidshorisont. Bilden är med andra ord allt annat än tydlig. I dagens analys ignorerar vi det fundamentala och fokuserar på prisgrafen. Börjar vi se en botten mejslas ut eller är det dags för en sista urskakning på nedsidan?

Att 2014 var ett svagt år för oljepriset har nog gått få obemärkt förbi. Men hur ser det egentligen ut för det nya året? Om vi studerar prisgrafen nedan kan vi konstatera att priset på Crude olja har handlats sidledes sen i början av januari. Marknadens aktörer har enats om jämvikt och ett värderange i spannet 44-52 usd/fat har byggts upp. Det är fortfarande oklart om detta är början på en botten för oljan eller om det bara är en kortsiktig stabilisering inför en sista kraftig säljvåg med siktet inställt på lågpunkten från finanskrisen (ca 33:50 usd/fat). Innan vi försöker sia mer om det gör vi en tillbakablick till vår senaste analys som publicerades den 4e december 2014.

Följ med trenden ner tills vi ser tecken på omslagsbeteende

"Just nu ser vi ingen anledning att försöka pricka en prisbotten. Däremot kan det finnas stor potential på uppsidan när en vändning väl kommer. Om något skulle vi i skrivande stund endast intressera oss för att gå med trenden ner för kortare blankningspositioner. Vi kan dock konstatera att rörelsen nu känns väl utdragen och dessutom handlas priset kring starka stödzoner. Därför är vi observanta på ”omslagsbeteende” som kan få oss att tro att en lokal botten har nåtts".

Den 4e december handlades priset kring 67 usd/fat och precis som vi trodde bjöd också säljarna på mer nedsida. Efter en nedgång på nästan 35 % kan vi nu börja se viss stabilisering och många aktörer börjar nu spekulera i en prisbotten. Vi är inte allt för ivriga med att växla om och historiskt tar det ofta lång tid att bygga en botten efter en så utdragen nedgångsfas. Kortsiktigt handlas priset dessutom kring motstånd, ovanför vårt range och så länge dessa zoner håller är vi mer intresserade av att gå kort/blanka för en ny "säljvåg" ner mot lågpunkter.

Daglig graf över terminspriset på Crude olja.

Om köparna å andra sidan skulle fortsätta att etablera sig högre, bryta motståndszoner och börja forma nya högre bottnar, kan vi tänka oss att bli mer "bullish" och därefter skifta fokus till köpsetuper. Sammanfattningsvis vill vi alltså se betydligt mer för att våga tro på ett större omslag och tills dess bevakar vi nu snarare motståndszoner för blankning.

Handelsinstrument från BNP Paribas

Nedan listar vi förslag på börshandlade produkter (ETP:er) för exponering mot Crude Olja (WTI). Produkterna representerar endast förslag och det finns fler typer av produkter och varierande hävstänger att tillgå. Försäkra dig om att du fullt ut förstår riskerna med en investering i nedanstående instrument.

Mini future vid tro på uppgång: MINILONG WTI BNP14
Mini future vid tro på nedgång: MINISHRT WTI BNP23

Besök BNP Paribas hemsida för mer information.

Guld visar vägen – såhär formas en botten i prisgrafen

Nedan har vi också publicerat en graf över Guld (termin) där ni tydligt kan se hur det kan se ut när ett omslag sker och de mönster som vi brukar söka efter. Vi har vart positivt inställda till Guld sedan den kraftiga reversalstapeln som vi såg den 14e december, i samband med att Schweiz faktiskt röstade emot att öka guldreserven. Det gav en "trigger" om att botten var nådd och vi kommunicerade ut vårt budskap genom den dagliga anlystjänsten World Capital Markets. Vi har därefter sett en uppsida på ca 11 % och det kan finnas mer att ge.

Daglig graf över terminspriset på Guld.

Om World Capital Markets

Denna analys är framtagen av analys- och tradingtjänsten World Capital Markets. Som första aktör i Sverige fokuserar WCM på Auktionsmarknadsanalys med tonvikt på volymomsättning. Ett koncept som blir allt mer populärt bland världens professionella traders och investerare.

För mer information vänligen besök Worldcapitalmarkets.se

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...