Har du någon investeringsplan?

Hur står sig din portfölj i en allt mer svängig marknad? Har du en tydligt uppsatt plan för alla eventuella scenarion? När är det läge att realisera en förlust och har du disciplinen att göra det när det väl kommer till kritan?

De flesta placerare vill nog tro att de vet svaren på dessa frågor. Verkligheten är dock ofta en helt annan. De flesta undersökningar säger också något helt annat. Det mesta pekar på att majoriteten av placerarkollektivet har en stark övertro på sin förmåga att följa en plan, om det ens finns någon från första början.

Kanske är de flesta just nu bara väldigt bortskämda. Börsen har trots allt stigit kraftigt under de senaste 5 åren med All time high-noteringar i både aktier och flera tunga världsindex. De senaste veckornas ökade volatilitet och initiala sättning har därför vart extra intressant att följa.

Ett tidigare avspänt och aningen kaxigt placerarkollektiv förbyttes på några veckor till en kaotisk hönsgård. I börsforum, på bloggar och till och med på Facebook sökte investerare tips och råd från andra ”mer kunniga” placerare. ”Kommer börsen snart gå upp igen?”. ”Tycker ni att jag borde gå ur marknaden helt?”. ”Jag köpte aktien X vid priset X och ligger nu back 14 % - när tycker ni att jag borde realisera min förlust och invänta bättre läge?”.

Förbered din portfölj på en allt mer svängig marknad

Om ni känner igen er i dessa frågeställningar och samtidigt ansåg att ni hade stenkoll på de frågor som ställdes i början av denna artikel får ni helt enkelt inse att ni ljuger för er själva. Det är inte svårt att tjäna pengar i en stigande marknad. Det är heller inte emotionellt svårt att se sina innehav stiga och hantera de positiva bitarna av att vara en placerare. Det är när det börjar gå emot dig som ”agnarna skiljs från vetet” och det framgår vilka som har en plan och vilka som inte har det. Vem vill du vara?

Ingen vet vad som kommer ske på börsen imorgon eller nästa månad men det är nativt att tro att marknaden kommer gå upp för evigt. Det är aldrig för tidigt att forma en konkret investeringsplan som du kommer kunna följa i både upp och nedgång. Ett ramverk som skapar trygghet och gör att du inte behöva flänga runt på diverse börsforum och söka ”råd” när marknaden bir mer stökig.

Johan Pettersson
VD Svensk Kapitalrådgivning
Lär dig mer om risker & möjligheter med strukturerade produkter

Tycker du att jag har belyst några viktiga frågeställningar? Vet du innerst inne att din plan är bristfällig eller att den kanske inte finns alls? Blir du nervös direkt när det börjar svänga lite på börsen?

Om svaret är ”ja” så är det kanske dags att se över detta. Strukturerade produkter uppfattas av många som komplexa instrument, men processen skiljer sig egentligen inte nämnvärt från en vanlig aktieemission – ett område som de flesta bör känna till väl efter de senaste årens alla småbolagsemissioner.

En tydlig fördel är att produkterna inte bara ger en investeringsmöjlighet, utan att den levereras med tydliga villkor – en inbyggd plan. En plan för både en uppåtgående marknad, en sidledes och en fallande. Vid en överlag stökigare börs och sidledes/fallande marknad kan du i vissa produkter till och med fortsätta få positiv avkastning på dina innehav. Självklart finns risker, men alla investeringar innebär risk. Risken i den underliggande tillgången i sig är sällan problemet, utan hur du emotionellt hanterar en sämre period. I synnerhet utan ett ramverk i form av en tydlig plan.

Är du redan nu nyfiken på att lära dig mer får du gärna registrera din e-postadress för mer information inom området.

Klicka här för att registrera dig*.

*En registrering är helt kravlös och innebär inga som helst förpliktelser. Du kan när som helst avregistrera dig.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...