Intervju med Daniel Eråker som driver Slöinge Kafferosteri

Börshandlat har träffat Daniel som driver ett av Sveriges färskaste mikrorosterier för kaffe. Daniel är en äkta eldsjäl som brinner för specialkaffe och lägger ned en stor portion passion i den snåriga vägen från bärodling till kaffekopp. Nedan kan du läsa hela intervjun med Daniel.

Man möts direkt av en varm och gemytlig känsla när man kliver in i det gamla pensionatet i Slöinge där kafferosteriet drivs. Daniel tar emot och springer snabbt och brygger färdigt en provrostning av ett helt nytt kaffe som ännu inte finns på marknaden. Det hela andas entusiasm och genuint kunnande när man äntrar "verkstaden" där kaffesäckar, kafferosten, packbord, datorer och mätutrustning samsas om utrymmet. Daniel berättar att flera nya intressanta saker är på gång och snart kommer ut på marknaden, och man kan inte låta bli att dras med i hans entusiastiska resonemang om kvalitet, små odlingar, den nära kontakten med kaffebönderna och möjligheterna att köpa hela skördar som ibland uppenbarar sig.

Vi sätter oss i soffan från Bali och häller upp den senaste provbryggningen - som smakar gudomligt gott - och vips har en och en halv timme passerat obegripligt fort.

Hur kom du in på det här med kaffe?

– Jag visste redan tidigt att jag ville syssla med kaffe i någon form, och har alltid fascinerats oerhört av alla delarna i processen - allt från själva botaniken, odlingstekniker, torktekniker, kvalitetsbönor och de olika regionernas och bönornas karaktär fram till att hitta rätt rostningsparametrar för varje unikt kaffe och inte minst bryggtekniken där det idag finns en mängd olika sätt att få fram en riktigt god kopp kaffe.

Och det blev ett kafferosteri?

– Ja, ett hantverksrosteri som det kallas, som bedriver relationshandel med kaffe i mindre skala. Jag tycker det är mycket mer intressant att sticka ut hakan lite, få fram tydliga smaker ur kaffet och verkligen hitta varje kaffes bästa rostningskaraktär för att göra det unikt. För att ett kaffe ska få klassificeras som "specialkaffe" måste kaffet ha minst 80 poäng av 100 i bedömningen innan kaffet kommer ut på marknaden, vilket ställer oerhört höga krav på hela kedjan från odling till färdig kopp. Fairtrade är tex inte "good enough", jag jobbar uteslutande med de allra bästa bönorna. Ekologiskt odlat är en underförstådd egenskap, och många har säkert upptäckt att bara för att man köper ett eko-kaffe behöver det inte smaka speciellt gott för det, utan det behövs helt enkelt ännu bättre bönor.

Många undrar nog vad som är hemligheten med ett gott kaffe?

– Det är väldigt många parametrar som måste stämma för att man ska få ett gott kaffe. Det börjar med råvaran i sig, bondens passion och agronomiska kompetens, gårdens läge och klimat. För att sedan få så hög kvalitet på skörden som möjligt handplockas bären från träden när de är perfekt mogna. Detta är en mycket viktig aspekt, i och med att kaffebäret är en frukt så smakar den inget vidare som omogen eller rutten. När man har fått en bra skörd av kaffebär måste den tas om hand på rätt sätt, inte minst torkningen är väldigt viktig för slutresultatet. Det finns olika torktekniker såklart och de påverkar karaktären som bönorna får. Nästa steg i kedjan efter frakt till rosterierna är rostningen i sig.

Hur resonerar du kring själva rostningen?

– Jag försöker få fram varje kaffes unika smakprofil, och ge det en personlig prägel som folk kan känna igen. - "Det här kaffet kommer från Slöinge!"

Jag gillar begränsade upplagor och små skördar, och försöker rosta varje böna precis rätt för att få sockret att karamellisera utan att brännas. Alla resultat bokförs exakt och till slut hittar man rätt parametrar för varje kaffe. Temperaturkurva och tid är helt avgörande. Det blir nästan vetenskapligt när man provrostar, justerar en parameter åt gången och provsmakar, upprepar och till slut träffar "spot on". Ibland går det väldigt fort att hitta rätt smakprofil, och ibland kan det ta lång tid.

Hur ska man som konsument veta vilka kaffesorter som är bra?

– Det finns väldigt mycket kaffe på marknaden och det första man bör titta på är klassificeringen, som både tar hänsyn till hur kaffet är odlat och de rent smakrelaterade egenskaperna. För att få kallas "specialkaffe" måste ett kaffe uppfylla 80 av 100 krav. Det räcker alltså inte att det står "Eko" på förpackningen eller liknande. Det kan stå hur mycket "eko" som helst men kaffet kan fortfarande smaka bränt och beskt. Det är en stor del av min kaffepassion att hitta de bästa och mest högkvalitativa bönorna, där man kan garantera att hela processen från odling till kopp har gått korrekt till och inga djur eller människor har kommit till skada. Att köpa kaffe som är klassat som "specialkaffe" är en investering i natur och arbetsvillkor eftersom priserna oftast är högre än Fairtrade. Därmed försvinner incitamentet för bonden att använda bekämpningsmedel. Ofta rör det sig om vildkaffe som växer fritt i naturen och då ligger en del av klassningen i att plocka varje bär vid rätt tillfälle osv.

Ett annat bra hjälpmedel är kaffetoppen.se, som är en ny, helt oberoende site för bedömning av kaffe. Här kommer alla rosterier som vill vara med att representeras och kaffet bedöms av en helt opartisk, mycket blandad jury vid tre olika tillfällen. De gör sk blindkoppningar, vilket innebär att kaffet provsmakas och bedöms utan att juryn vet vilket kaffe som är i vilken kopp.

Har du några rent praktiska tips hur man bereder ett gott kaffe?

– Det är en hel vetenskap, men några bra grundtips är att börja med ett bra kaffe, skaffa en kvarn så att du maler bönorna själv. Det går inte att behålla aromerna i ett kaffe någon längre stund efter att bönorna malts. Titta även på bönorna för att se om de ser glansiga ut, vilket är ett säkert tecken på att de rostats sönder så att oljorna tvingats ut på utsidan. Då härsknar det väldigt snabbt. Är bönorna glansiga är kaffet i princip oanvändbart. Köp ett bättre kaffe och prova dig fram med bryggningen, temperatur och bryggtid är viktigt. Ändra en parameter åt gången och se vad som händer med smaken. Försök inte få fram smaker som inte finns i ett kaffe genom att överdosera, det blir bara mer av det som inte ska finnas där och brukar bli beskt. Får du inte fram en naturlig sötma i kaffet, välj bättre bönor! Vänta gärna med att dricka kaffet några minuter så att det får svalna lite. Temperaturer över 60 grader bedövar smaksinnet och de härligaste tonerna av bär och choklad kan gå förlorade. Det är faktiskt ett bra sätt att testa kvaliteten på ett kaffe, om det fortfarande smakar gott vid låga 30 grader är det ett bevis på kvalitet. Ett dåligt kaffe smakar s a s "mindre illa" vid hög temperatur eftersom smaklökarna bedövas. Experimentera, alla har olika smakpreferenser och varje kaffe har sin egen karaktär, som visserligen kan justeras en hel del genom att variera vattentemperatur och extraktionstid.Populära bryggmetoder är presskanna, Aeropress eller tex drop och alla ger lite olika karaktär. Prova gärna olika bönor och rostningar, det är ju hela nöjet med kaffe - att upptäcka nya och unika sorter!

Hur ser du på socker och mjölk i kaffet?

– Jag har egentligen inga synpunkter på hur folk dricker sitt kaffe. Jag tar tom själv socker och/eller mjölk i "vanligt" kaffe ibland, men det är bara om det behövs tex i om jag blir bjuden på industrikaffe. Då kan det behövas lite mjölk för att ta udden av beskan, och eventuellt lite socker för att kompensera för låg sockerhalt hos bönorna. Vid storskalig kaffeproduktion används ju skördetröskor och då kommer det även med bär som inte är fullt mogna vilket gör att sockerhalten blir lägre. Om rostningen sedan gjorts lite oförsiktigt kan sockret ha blivit bränt istället för karamelliserat, och då får man en besk eller bränd smak.

Specialkaffe plockas för hand för att bara få med de bär som är fullmogna, och har ju redan i sig en komplett, utprovad smakprofil som det ligger mycket och hårt arbete bakom. Den vill man inte påverka med mjölk osv. Det är alltid lite känsligt att "dissa" någons kaffe, många tar det väldigt personligt och många är vanemänniskor som kanske inte provat så många olika kaffesorter. Man häller mjölk i kaffet på ren rutin eftersom man redan "vet" att det behövs. Men om jag gjort rostningen rätt och använt ett bra kaffe ska det absolut inte behövas vare sig socker eller mjölk.

Vad har du för spännande nyheter på gång?

– En intressant sak är Cascara, dvs te som görs på skalen och fruktköttet från kaffebären efter att bönorna blivit kaffe. Klart intressant smak!

Var kan man köpa kaffet från Slöinge?

– Dels från den egna webshopen,www.sloingekafferosteri.se och dels hos några återförsäljare runt om i landet, som finns listade på webbplatsen. Självklart vore det roligt att växa och utöka med fler återförsäljare, tex i storstäderna, men samtidigt är det viktigt att bevara den genuina småskaligheten och hantverket. Det får aldrig bli industrikaffe av det. Jag gillar små skördar med unika egenskaper och köper ofta en hel skörd om den är riktigt bra, och sticker gärna ut hakan och tar fram unika smakupplevelser och sätta en personlig prägel som passar konceptet med relationshandel. Det känns också viktigt att försöka öka medvetenheten hos alla kaffeälskare, så att man faktiskt vet vad det är man dricker och hur hantverket bakom ser ut. Extra viktigt är hur villkoren för arbetare och natur ser ut. Kafferevolutionen har bara börjat!

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...