Put eller Call? Det är de två alternativ du har när du spekulerar med en Binär option hos utländska mäklare

Börshandlat fördömer den stora tradingbluffen

Binära optioner, från början ett seriöst handelsinstrument, men nu missbrukat av utländska bluffmäklare. Börshandlat berättar i detta reportage om en världsomfattande tradingbluff som detta, i syfte att lura svenska investerare, har marknadsförts på våra mest kända finansiella nyhetssidor. Trots Finansinspektionens varningar har flera svenskar gått på bluffen och lurats att investera pengar på utländska spekulationskonton.

På flera av de stora svenska finansiella mediesajterna har man under det gångna året kunnat se annonser som berättat fantastiska tradingresultat och osannolika veckoavkastningar. Mäklarna som annonserar är utländska aktörer verksamma inom segmentet Binära optioner. Mäklarna som annonserar har en sak gemensamt; de finns alla representerade på Finansinspektionens lista över företag man inte bör göra affärer med. Detta har dock gått obemärkt förbi de stora kända medierna som välvilligt tagit emot pengar och profiterat på "den stora tradingbluffen".

Binära optioner är ingen bluff - men flera mäklare är det

Innan vi går vidare med detta reportage skall vi betona ett faktum. Binära optioner är i sig självt ingen bluff utan ett finansiellt instrument tillgängligt på exempelvis Nasdaq OMX. Där kallas instrumentet vanligtvis för Över/Under och detta begrepp förklarar också hur en Binär option fungerar. Användaren satsar helt enkelt på att slutkursen för en given tillgång vid handelsdagens slut kommer att befinna sig över eller under ett visst värde. Har man rätt erhåller man snabb och explosiv avkastning och har man fel förlorar man helt sonika sin insats. Det finns flera exempel på lyckade handelsstrategier som innebär att Binära optioner kan vara ett fantastiskt instrument för den som kan hantera risken.

På samma sätt som scamföretagen under senare år har äntrat valutamarknaden och CFD-marknaden har de nu attackerat segmentet Binära optioner. Börshandlat skall nu berätta hur bluffen fungerar.

Tradingbluffen - så här agerar mäklaren

Ett företag som säger sig vara en mäklare inom Binära optioner sjösätter en hemsida på svenska och börjar sedan under extremt oseriösa former att annonsera på ledande svenska finansiella nyhetssajter. Börshandlat ifrågasätter dock om dessa företag ens kan kallas för mäklare eftersom de egentligen är oseriösa spelhus utan bankgaranti eller transparens mot marknaden.

Korta textlänkar som vittnar om hur en fiktiv person varje vecka tjänar enorma summor på trading är den annonsform som dominerar. I en tid då högutväxlade derivat vinner allt mer mark har dessa företag gjort bedömningen att svenska investerare är lämpliga offer. Bluffen blir uppenbar när vi besöker mäklarnas olika hemsidor och hittar samma bild och samma historia som lyftes fram i Sverige på italienska och tyska sidor. Dessa "success stories" är alltså ren båg som saknar förankring i verkligheten.

Om du rentav skulle ta steget att öppna ett gratis testkonto hos någon av scam-mäklarna ombeds du att samtidigt lämna ditt telefonnummer. Kort efter att du klickat på "skicka" rings du upp av en representant för mäklaren. Dessa är många gånger svensktalande människor. Säljaren som kontaktat dig är extremt aggressiv och gör allt för att du omedelbart sätta in pengar, helst via kortöverföring. Samtalen blir ofta så pass obehagliga att den potentiella kunden väljer att gå med på at öppna konto och sätta in pengar för att avsluta samtalet.

Att handla på mäklarens plattform är inga problem även om denna givetvis är utvecklad och optimerad för att användaren skall förlora sina pengar. Vi skall inte gå vidare in på hur detta går till utan konstaterar endast att så är fallet, liksom det är hos oseriösa CFD och valutamäklare som manipulerar priserna till sin fördel. Det är när du väl vill ta ut de pengar som finns kvar på kontot som det uppstår problem.

När du vill ta ut pengar kommer mäklaren att förhala uttagsprocessen in i det sista. Du kommer att bli uppringd av en säljare som gör allt för att få dig att ändra ditt beslut och under hetsiga former uppmanas du att fortsätta handla. Skulle du stå emot denna mentala krigsföring förhalas processen med flera veckor, ibland månader och i värsta fall ser du aldrig dina pengar mer. Exempel på stulna pengar finns och Börshandlat har från människor vilka önskat vara anonyma fått ta del av konkreta uppgifter som bevisar detta.

Israel överrepresenterat som bas för bluffmäklare

Den som tar sig tid att kartlägga de oseriösa mäklarna kommer snart att upptäcka att i stort sett alla har sin bas i Israel. Vår omfattande kartläggning är så tydlig att vi måste avråda alla svenska investerare från att använda någon av de israeliska mäklarna. Detta då du som svensk helt saknar möjligheter att driva någon process mot dessa mäklare som saknar alla former av insättnings- och bankgaranti.

Börshandlat har talat med israelen Yair, uppväxt i Malmö men numera bosatt i Israel och verksam som säljare på en av de oseriösa mäklarna. Yair berättar för oss om alla fördelar med Binära optioner. När vi undrar vart kundernas medel förvaras ringer det genast skarpa varningsklockor. Något namn på bank vill han inte uppge utan svarar kort:

– Pengarna förvaras på en bank som vi själva äger.

Yair har vid ett tillfälle ställt upp på en intervju med en av de svenska finanstidningarna men då uppger denne ett svenskklingande för- och efternamn. Artikelns bild är dessutom inte äkta utan återfinns att köpa hos bildbyråer såsom Shutterstock. Detta bevisar att man använder sig av fejkad information för att skapa trovärdighet hos kunderna.

Börshandlat fördömer

Börshandlat fördömer denna gigantiska tradingbluff som äntrat några av Sveriges mest välrenommerade finansiella nyhetssidor. Vi uppmanar våra branschkollegor att inte ta emot annonspengar från dessa firmor och vi stödjer Finansinspektionens arbete med att kartlägga och varna för bluffmäklarna.

Fotnot: Vill du läsa om seriösa Binära optioner kan du ladda ned en PDF från Nasdaq OMX informationssida genom att klicka här (Extern länk)

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...