Klicka på bilden ovan för att höra intervjun med SELMA

Investerar-SM, veckans första raket korad och Börshandlats syn på börshandlade produkter

Investerar-SM är i full gång. Den tre veckor långa tävlingen, där tusentals investerare gör upp om den av Commerzbank sponsrade guldtackan, bjuder på rafflande dramatik. NGM har nu korat vinnaren av den första "Veckans raket" som blev tävlingsdeltagaren "SELMA". SELMA berättar i veckans intervju om sin investeringsstrategi som på bara en vecka resulterat i närmare 300 procents avkastning. 

I denna artikel kan du förutom ovan nämnda intervju även ta del av Börshandlats syn på börshandlade produkter och varför dessa inte alls endast är ett instrument för snabb och riskfylld trading utan en produkt för de breda massorna.

Investerar-SM är en tävling som sker med fiktiva pengar med riktiga börskurser. Den lättanvända handelsplattformen skapar en möjlighet för alla att lära sig att agera med hjälp av börshandlade produkter. Tävlingen blir i och med sin korta livslängd givetvis oerhört explosiv och det lönar sig oftast att vara aggressiv och att ta stora risker om man vill vara med i toppstriden om guldtackan och de andra priserna som erbjuds.

Detta märks inte minst i intervjun med veckans raket "SELMA" som agerat med hjälp av kraftfulla hävstångsinstrumet för att snabbt ackumulera sitt fiktiva kaptal med närmare 300 %. Den spektakulära tävlingen till trots finns det mervärden som vi tänkte belysa idag vilka har en betydligt längre tidhorisont än den tre veckor långa tävlingen.

Huvudsyftet med Investerar-SM är att lära sig

Priser och tävling i all ära men syftet med Investerar-SM är självklart inte att trigga investerare att ta enorma risker och att ackumulera sina depåvärden med hundratals procent på kortast möjliga tid. Detta är möjligt i en tävling med fiktiva pengar men knappast en hållbar strategi i vekligheten.

Syftet med tävlingen är snarare att belysa och att göra börshandlade produkter tillgängliga för de stora massorna. Detta genom att i samband med tävlingen utbilda och informera om vad börshandlade produkter är och hur de kan användas. Därför satsar NGM med partners i år extra mycket på just utbildande artiklar och marknadskommentarer. Även efter avslutad tävling kommer en större uppföljning att ske där vi förklarar och visar exempel på hur börshandlade produkter kan användas för diversifiering (riskspridning) i din börsportfölj, samt för att såväl höja som sänka din totala risk.

ETP:er - inte bara ett instrument för tradingproffs

En vanlig missuppfattning är att börshandlade produkter (så kallade ETP:er) är ett instrument som endast lämpar sig för kortsiktiga proffstraders med enorm riskvilja. Inget kunde vara mera felaktigt. Faktum är att det stora utbudet av börshandlade produkter som idag finns tillgängligt på NGM-börsen ger dig alla möjligheter till riskjusterade trendföljande strategier i exempelvis index och råvaror och även en möjlighet att hedga din börsportfölj och därmed sänka din risk. Om detta kommer vi på börshandlat inom kort att berätta mycket mer!

Kavastu - den långsiktiga investeraren som valde att delta i årets tävling

En investerare som emellanåt använder sig av börshandlade produkter är den populäre och mycket framgångrika investeraren Arne "Kavastu" Talving. Arne som valt att delta i Investerar-SM bjuder under årets tävling på ett antal blogginlägg där han ger sin syn på marknaden. Istället för att blåsa upp risken maximalt försöker han att resonera och agera mer i linje med hur han skulle ha gjort om det gällde riktiga pengar.

– Kunskap är makt och insikt. Investerar-SM är för mig ett fantastiskt unikt tillfälle att lära sig mer om certifikat och Mini Futures. Rätt hanterat med god marknadskännedom, disciplin och kunskap finns det stora möjligheter att tjäna en bra slant på dem. Men tyvärr kräver det mycket skärmtid, något som inte passar mig särskilt bra, säger Arne ”Kavastu” Talving.

– Just nu är jag inne i en tid med föredrag och utbildningar som ska genomföras. Prioriteringen av min tid går åt till research och förberedelse inför dem. Jag har ändå hunnit läsa igenom en hel del regler och förutsättningar om produkterna som ingår i Investerar-SM.

– Förra veckan på onsdagen gick jag in försiktigt och köpte certifikat på nedgång i index, SSAB och Boliden. Alla de tre ligger i en sjunkande trend och hade vid det tillfället rekylerat upp kraftigt.

– Bolidens certifikat lade sig på plussidan ett par dagar, tills Glencore aviserade om kraftigt minskad produktion. Boliden rusade +12% direkt och mina certifikat inköpta på 10.000 kronor halverades omedelbart.

– Sådan här information slår hårt och någon chans att gå ur certifikaten fanns inte förrän handeln drog igång. Riskhantering är A och O med dessa produkter och att inte köpa för mer än vad ekonomin klarar av.

– Min vinst är definitivt kunskapen om hur produkterna fungerar, men även möjligheterna och riskerna med dem, menar Arne.

Detta illustrerar lite Börshandlats poäng, syftet med Investerar-SM är inte at ge en bild av hur du kommer att tjäna hundratals snabba procent genom att använda börshandlade produkter utan snarare hur dessa kan utgöra ett hjälpmedel i en sund och riskjusterad investeringsstrategi.

Du läser Kavastus senaste blogginlägg genom att klicka här

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...