Arne viktar om sin aktieportfölj och njuter av utsikten.

Placeraren "Kavastu" har utklassat index med i snitt 27,5 % årligen sedan 2009

Alla älskar vi framgångssagor. Nybörjaren som genom år av hårt slit och många tuffa lärdomar slutligen blivit en mästare. Arne Talving, på Twitter mer känd som Kavastu, har från 2009 tills idag överavkastat index med över 27 % årligen och kan under denna tidsperiod stoltsera med en total ackumulerad portföljavkastning på närmare 900 % (!). Detta nästan helt utan belåning och hävstångsinstrument. I en intervju med Börshandlat delar han med sig av sina erfarenheter från aktiemarknaden och motiverar också varför han nu förbereder sig på en total exit från börsen inom 2-13 månader.

Året var 1979 och Arne Talvings stora intresse för aktier föddes efter att, vid 17-års ålder, ha vunnit en lokal aktietävling. Det dröjde ytterligare nästan fem år innan Arne köpte sina första egna aktier. 80-talet var en tid av lärdom och experimenterande och genom arbete hos både Handelsbanken och som fondkommissionär fick Arne de lärdomar, och det kapital, som krävdes för att på allvar komma igång med sin aktiehandel under 90-talet. Idag, vid 52 års ålder, förvaltar Arne sitt eget kapital på heltid – detta med ett svårslaget track-record.

– Under finanskrisen 2007-09 blev det, som de flesta vet, en rejäl ”aktierea” på världens börser och när en botten väl började nås såg jag goda möjligheterna för en kommande period av bull-market. Jag beslutade mig då för att börja lägga mer fokus på mina investeringar. Några år senare valde jag att lägga andra projekt helt åt sidan för att nästan uteslutande ägna mig åt marknaden. Det är inget jag har haft anledning att ångra, berättar Arne Talving, numera heltidsinvesterare.

Utöver en bakgrund inom finanssektorn har Arne också vart egenföretagare under en längre tid. Som kontrast mot aktiemarknaden går han idag att anlita både som professionell frilansfotograf och DJ. Börshandeln fångar dock det mesta av hans tid.

– Min arbetsdag börjar egentligen efter börsens stängning, kring 17.30. Då börjar jag mata in dagens data, cirka 100 parametrar och analyserar förändringar. Varje fredag blir det cirka 700 parametrar då slutkurserna för alla aktier på Large, Mid och Small Cap samt Aktietorget ska in i mina excelmallar. På så vis är jag alltid redo och uppdaterad inför börsöppningarna. Jag har många intressen och gillar också att resa så jag försöker att inte bli sittande allt för mycket framför skämarma. När jag är ute och reser har jag alltid med mig min läsplatta för att hålla mig uppdaterad och flytta om positioner, säger Arne.

Arne har kartlagt olika mönster på börsen som ger god edge till bra lägen att vara mer eller mindre viktad mot marknaden. Åtskilligt med tid har Arne lagt ned på att studera masspsykologi och börsens beteende.

– Det har gjort mig stark och gett mig enorm kunskap vilket gör jag vågar gå emot massan, men givetvis väntar jag på de rätta lägena att göra det på, förklarar han.

Arne har gått sin egen väg ända från första början och använder sig inte alls av några köpta analysplattformar eller färdiga indikatorer. Istället bygger han sin egen databas för alla aktier, direkt i excel. Efter många års experimenterande har han också skapat en egen indikator, kallad HSI, komponerad av fem olika viktiga parametrar med olika vikt. HSI är en av de mest centrala byggstenarna i Arnes handel och styr till mångt och mycket i vilken omfattning han viktar om sin portfölj mot marknaden. Läs mer om HSI på Arnes blogg.

– Jag började i tidigt stadie laborera med egenkomponerade index för att skapa mer klarhet i marknadens rörelser. Efter att ha börjat med över 20 olika index har jag idag bara HSI kvar. Det finns ingen ”helig Graal” i marknaden, men för mig är HSI, kombinerat med en rad andra faktorer, så nära man kan komma. Av förklarliga skäl är därför receptet också hemligt, förklarar Arne med ett skratt.

Arnes track-record är enastående och väger man dessutom in det faktum att han endast tillåter sig själv att arbeta med max 20 % belåningsgrad och mer eller mindre helt utan hävstångsprodukter (max 2 ggr hävstång och endast en mindre del av portföljen) så förstår man också att risken är relativt sett låg. Utöver HSI lyfter Arne upp sitt strikta regelverk för money management kombinerat med att välja fundamentalt starka bolag i fina tekniska trender, som nyckelkomponenter i sin handel. Som alla läsare kan förstå når man inte en överavkastning på i snitt 27,5 % per år sen 2009 helt utan regler och disciplin. Läs mer om Arnes regler här.

– HSI, som i grova drag kan liknas vid RSI (teknisk momentumindikator) i kombination med en stark underliggande marknad ger mig grunden i min strategi, dvs. att vikta upp min portfölj vid tillfällig svaghet och lasta av vid överreaktioner upp. Därefter sållar jag ut de bolag, främst Large Cap, som jag tycker ser både fundamentalt och tekniskt mest intressanta ut. Jag ser det som min egen ”startelva”, där jag tvingar mig själv att välja de 25-40 mest intressanta bolagen till min portfölj, förklarar Arne.

– Dessa bolag utvärderas ständigt. I en stark underliggande marknad går de flesta bolag bra, men jag vill försöka sålla ut de som har potential att överprestera, för att vid varje givet tillfälle ge min portfölj maximal utväxling. Som ett exempel kan nämnas att en av mina absoluta favoritaktier, Hexpol, som har vart med mig sen 2009 nu lämnade min portfölj för att istället ge plats för ABB. Motiveringen är enkel, till ABB verkar placerarnas ögon riktas, och aktien har nu verkligen vaknat till liv med ett starkt köptryck. Hexpol har å andra sidan gått otroligt bra under an lång tid, men har nu börjat tappa momentum. Det är inte en fråga om att jag tror att Hexpol ska gå ner, utan snarare att jag tror att ABB relativt sett kan ge mer på kortare tid. Så går mitt tänk hela tiden, fortsätter Arne.

Vi kunde nyligen läsa på Arnes blogg att han nu förbereder sig för en total exit från börsen inom 2-13 månader. I starkt haussade marknader finns det alltid gått om domedagsprofeter, men få med ett så gediget track-record som Arne. Som motivering kan nämnas att Arne även här har ett egenkomponerat index, med drygt 20 kriterier. När tillräckligt många av dessa är uppfyllda ser han inte längre en tillräckligt bra edge på börsen och kommer då mer eller mindre helt ställa sig på sidlinjen och invänta en kommande bear-market.

Under en lång bear-market är Arne en liten spelare på börsen. Med disciplin och kunskap håller han sig mestadels utanför marknaden. Han vet att en ”bear-trend” från topp till botten brukar ta en tredjedel av den tiden upptrenden tidigare varit.

– I dagsläget uppfylls drygt hälften av mina kriterier och när det börjar närma sig 16-17 så är jag i princip redo att kliva ur på minsta trigger. Det är inte en fråga om att pricka en exakt topp, utan snarare om att vara nöjd över det som marknaden har bjudit på de senaste 6 åren och sätta sig på sidlinjen för att åter invänta ett liknande tillfälle som bjöds under 2002 och 2008. Vid en summering kan jag konstatera att jag just nu har gjort ca 850 % i ackumulerad avkastning (om jag räknar med alla stora uttag jag gjort från depån) på min aktieportfölj under denna period. Om jag skulle nå upp till 1000 % skulle jag vara grymt nöjd. Jämnt och bra!

– Några av de kriterier som jag kikar på och som just nu är/håller på att uppfyllas är denna extrema eufori som vi just nu ser kombinerat med att en tredje stark köpvåg upp. Det markerar ofta en slutfas. Kriterier som jag har kvar att bocka av är exempelvis att utdelningsperioden ska avslutas, att vi ska in i en säsongmässigt svagare period (från maj och framåt) och lite högre PE-tal. Ju fler kriterier som uppfylls desto mer vaksam är jag på säljsignaler i HSI. Jag tror dock att köparna kan ha lite mer att ge innan en topp sätts och jag kommer jobba aktivt med att krama ur det sista ur marknaden till dess, förklarar Arne Talving.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...