Shareville – Mötesplatsen för många av Sveriges bästa privata investerare

Fenomenet ”social trading” är den senaste trenden bland världens privatsparare och investerare. Finansbolagens och bankernas ofta dyra ”tips” och rekommendationer från diverse experter och analytiker har förbytts mot direktinsyn i en vanlig ”Svenssons” aktiedepå. Via Shareville, som drivs av Nordnet, har du nu möjligheten att följa med och lära dig av Nordens bästa privata investerare. I dagens reportage berättar Günther Mårder om varför han, och närmare 50 000 andra, använder tjänsten för att förbättra sin handel på börsen.

Den sociala nätverkssajten Shareville grundades år 2011 av Fabian Grapengiesser, med en målsättning att öka transparensen och höja kunskapsnivån bland Sveriges aktie- och fondintresserade. Två år senare köptes 70 procent av bolaget av nätbanken Nordnet. Genom sin starka position och sina drygt 450 000 nordiska kunder såg de möjligheten att förändra branschens spelregler. Visionen var att bryta storbankernas "monopol-liknande" kommunikation, demokratisera investerandet och förskjuta mer makt och kontroll till småspararna.

Podcast om Sharevilles historia

Klicka här för att lyssna på Talos Analytics podcast med Fabian Grapengiesser, grundare av Shareville.

Från början var Shareville endast en plattform där investerare kunde göra placeringar med fiktiva pengar och följa andras portföljer. Genom att "gifta samman" lösningen med Nordnet kunde Shareville få den starka bas som krävdes för att lansera samma grundtjänst - fast med riktiga pengar. Under drygt ett år arbetade det ordinarie Shareville-teamet tillsammans med Nordnet, för att under hösten 2014 lansera den nya plattformen som idag bokstavligen är en social succé. Shareville kommer inom kort att passera 50 000 Nordnet-ansluta placerare och nätverket växer i rasande hög fart!

– I min roll som sparekonom har jag varit superpositiv till Shareville från första början, berättar Nordnets Günther Mårder.

– Finansbranschen har länge behövt förändra synen på hur rådgivning ser ut. Ett bra exempel är att storbankerna i dagsläget i huvudsak bara rekommenderar sina egna produkter, vilket kan ge helt felaktiga incitament gentemot dig som kund. Många så kallade "experter" förespråkar en sak i sin yrkesroll, men gör själva privat något helt annat. Shareville ger dig som privatperson en möjlighet att "syna" branschens självutnämnda proffs och jämföra med "vanliga" människor i din omgivning. Man blir förvånad över vilken enorm kompetens som faktiskt finns bland Nordens småsparare. En kunskap som de dessutom gärna delar med sig av helt gratis, fortsätter Günther.

Som Nordnetkund ansluter du dig enkelt till Shareville där du kan följa närmare 50 000 investerare i realtid. Ta del av deras favoritaktier, få inblickar i deras portföljsammansättning och håll dig uppdaterad med alla löpande beslut som krävs för att parera marknadens svängningar. Du håller dig dessutom helt anonym och ingen ser hur mycket kapital du har på ditt konto.

– Fördelen med Shareville gentemot traditionell rådgivning är att informationen nu är helt "ofärgad" och transparent. En investerare har ingen egen vinning i att säga det ena eller det andra och dessutom följer du enkelt upp åsikterna genom direkt inblick i personens aktie- och fonddepå/ISK där du kan se aktuella innehav och löpande förändringar, menar Günther. (Här kan du kika närmare på Günthers egen portfölj).

– Hos andra internationella sociala investerarnätverk kan man tjäna pengar på att ha många följare, vilket kan skapa ett överdrivet risktagande och felaktiga incitament. Hos Shareville vill vi forma en kultur där man som placerare istället drivs av positiv uppmärksamhet och av att få hjälpa andra och dela med sig av egna kunskaper, berättar Günther Mårder.

Tydligt är också att Shareville försöker fokusera mycket på just riskjusterad avkastning för att betona att hög avkastning inte nödvändigtvis behöver vara bättre, utan att det är avkastning i förhållande till risktagande som är den mest relevant faktorn. Shareville Relax, är ett bra exempel, där du får en sammanställning över hur den bästa tiondelen på Shareville agerar. Läs mer om detta här.

– Shareville Relax ger en väldigt smidigt överblick över agerandet hos de bästa investerarna. Du kan välja att replikera portföljen helt eller endast se den som inspiration för att välja ut några bolag som du vill undersöka närmare. Dessutom kan man sortera bland Nordens olika länder, för att studera hur olika regioner kan skilja sig åt. Ibland är man intresserad av övriga nordiska bolag, men har inte tid eller kunskap som krävs för att sätta sig in tillräckligt. Istället för att då behöva gå igenom alla Nordens olika börslistor kan du genom Shareville Relax få en uppfattning över vad som är "hett" just nu i Finland, Danmark och Norge, förklarar Günther.

Mer information finner du på Shareville.se eller direkt genom Nordnet.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...