Världens största banker

Börshandlat bjuder i detta nummer på den första delen i en serie specialreportage på temat världens mäktigaste företag. I denna första del tittar vi på en sektor som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen bankerna. Vilka banker är egentligen störst i världen och vilka tjänar mest pengar? Börshandlat har svaret!

Vi svenskar har idag stor vana av internationella banker, detta då flera av de utländska giganterna sedan lång tid tillbaka finns etablerade här med egna kontor i Stockholm. Inom segmenten strukturerade produkter och börshandlade värdepapper har de svenska bankerna mer eller mindre fått kapitulera i kampen mot aktörer som brittiska RBS, tyska Commerzbank samt de båda franska jättarna BNP Paribas och Societe Generale. Även Deutsche bank har haft stark exponering mot den svenska marknaden liksom amerikanska Morgan Stanley och Citigroup. Inom den "vanliga" retail-verksamheten har de fyra svenska storbankerna stött på konkurrens av Danske bank och den Norske Bank, DNB.

Banksektorn väger enormt tungt på de flesta av världens börser. I Sverige upptar sektorn vanligtvis mer än 20 procents tyngd av OMXS30-index och vi ser liknande mönster för exempelvis XETRA DAX och Eurostoxx. En intressant observation är att sex av världens 10 största publika företag är just banker. Som en parantes kan vi nämna att femteplatsen också innehas av ett finansbolag nämligen Waren Buffetts Berkshire Hathaway vars börsvärde pendlar runt 300 miljarder dollar.

USA och Kina dominerar topplistan

Men vilka banker är egentligen störst i världen, sett till marknadskapitalisering? Och vilka banker tjänar egentligen mest pengar? Rangordningen på topplistan skiljer sig givetvis en del från kvartal till kvartal men vi skall idag göra ett försök att peka på de största, som år efter år finns med i toppen. De börsvärden vi nämner är självklart inga exakta dagsvärden utan ett framräknat medeltal på värderingen det senaste kvartalet.

Störst sett till börsvärdet är vanligtvis amerikanska Wells Fargo & Co vars börsvärde överstiger 260 miljarder dollar. Wells Fargo var i fjol den mest lönsamma amerikanska banken tillika näst mest lönsam i världen med en vinst som uppgick till 32 miljarder dollar. Även på andraplatsen finner vi allt som oftast en amerikansk jätte, nämligen anrika JP Morgan som enligt många initierade bankpersonligheter är världens mest välskötta superbank. Ingen annan bank i världen har under så lång tid som JP Morgan tjänat pengar på alla sina affärsområden oavsett om det gäller Commercial banking, Investment banking, Private banking eller Trading. JP Morgan är förutom Wells Fargo den enda banken med ett börsvärde över 230 miljarder dollar. Många läsare förväntar sig sannolikt att vi även nämner kultbanken Goldman Sachs i ett reportage som detta. Företagets genomsnittliga börsvärde var vid vår senaste mätning 75 miljarder dollar och den årliga intjäningen åtta miljarder dollar. Goldman är och förblir en av branschens riktiga stjärnor som likt JP Morgan tenderar att tjäna pengar i alla tänkbara marknadsklimat.

På tredjeplatsen över listan på världens högst värderade banker finner vi en kinesisk jätte. Industrial and Commercial Bank of China, förkortat ICBC, var 2013 världens mest lönsamma bank, detta för fjärde året i rad. Förtjänsten uppgick till hissnande 55 miljarder dollar. Banken har cirka 400 000 anställda, över 150 miljoner kunder och ett börsvärde som överstiger 215 miljarder dollar. Banken grundades så sent som 1984 och ägs liksom de flesta andra kinesiska storbanker av staten. ICBC har utmärkt sig som en expansiv bank som 2012 öppnades exempelvis kontor i hela 10 nya länder. Banken finns idag etablerad i mer än 40 länder.

På fjärdeplatsen finner vi Europas största bank HSBC, (ursprungligen The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited) en aktör som vi detta år kunde träffa i egen monter på Nordnet Live. Trots att banken ursprungligen är kinesisk återfinns huvudkontoretnumera i London. HSBC värderas i linje med ICBC och årets medelvärde överstiger 190 miljarder dollar. Efter HSBC följer Bank of America, China Construction Bank, CitiGroup och Agricultural Bank of China i nämnd ordning med börsvärden i intervallet 115-182 miljarder dollar. Inte oväntat har 9 av 10 banker på topplistan sina rötter i Kina eller USA även om HSBC per idag alltså räknas som en Londonbank. Plats 10 intas av en Australiensisk superbank vid namn Commonwealth Bank of Australia vars börsvärde är i linje med Bank of China, ca 115 miljarder dollar.

Kina toppar intjäningslistan

När det gäller vinsterna kan vi konstatera att fyra kinesiska banker detta år ligger i världstoppen. Efter ovan nämnda ICBC (+42 miljarder dollar innevarande år) finner vi China Construction bank som bara i år tjänat mer än 30 miljarder dollar och Agricultural Bank of China som tjänat mer än 27 miljarder dollar. På plats fyra återfinns Bank of China som tjänat 25 miljarder dollar.

Bland våra samarbetspartners har BNP Paribas det högsta börsvärdet, 96 miljarder dollar vilket räcker till en plats på 15-i topp (värdens 24 största företag sett still börsvärde). BNP har utmärkt sig som en extremt välkapitaliserad bank och senast vid årsskiftet 2009/2010 hade BNP den största egna kassa av alla banker i världen (centralbanker exkluderat). BNP Paribas är en av får banker i världen med potential att tjäna över sex miljarder dollar/år.

Svenska giganter med bland de 60 största

Vilken svensk bank ligger då högst upp på listan? Inte oväntat är det Nordea som värderas till 55 miljarder dollar vilket ger en 35:e plats. Sett till medelkursen detta år är Nordea därmed högre värderat än både Deutsche bank och Societe Generale. Därefter följer Handelsbanken som med en medelvärdering på 30 miljarder dollar intar plats 54 på världsrankingen.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...