Europeisk revansch under 2015?

Europa har länge ratats av analytikerna och i media målas USA ut som det självklara valet mellan de dominerande regionerna i väst.  Stakare dollar, ett avslutat QE-paket och generellt sett högre värderingar gör det dock tuffare att överraska på uppsidan. På sistone har också tyska DAX30-indexet avancerat med rejäl styrka och noterat nya All Time High medan USA-indexen överlag visar svaghet. Är det dags för ett trendskifte mellan regionerna? Börshandlat lyfter fram en placering för investeraren som tror på en kommande revansch för Europa.

– Europa befinner sig i en liknande situation som USA gjorde för några år sedan, där dollarn var svag samtidigt som Fed lanserade QE efter QE. Läget i Europa är förvisso långt ifrån identiskt och regionen har helt andra problem att brottas med, men mot bakgrund av ECB:s nyligen lanserade stimulanspaket i kombination med en rejäl försvagning av euron borde tydliga konkurrensfördelar börja växa fram. Dessutom är de europeiska företagen generellt sett lägre värderade än sina amerikanska konkurrenter, menar Johan Pettersson, Svensk Kapitalförvaltning.

Tyska DAX30-indexet är just nu ledande

Om vi rent tekniskt studerar de senaste månadernas börsutveckling kan vi också konstatera att USA:s ledande index S&P 500 och Dow Jones inte alls har uppvisat samma styrka som tidigare. Detta trots att majoriteten av bolagens resultat har slagit analytikernas förväntningar.

– Med Tyskland som lokomotiv har Europa avkastat bättre än USA på sistone och i synnerhet DAX30 som gjorde nya All Time High i samband med ECB:s stimulanspaket. Detta också till trots att Greklands EU-fientliga parti nu sitter i styre, något som många aktörer trodde skulle skapa stor fall i de tyngre europeiska indexen, men där utfallet blev det rakt motsatta. Vi kan tydligt se ett trendskifte där USA var klart ledande under 2014, men där tyska DAX30 nu har tagit över stafettpinnen, menar Johan.

– Samtidigt börjar fler och fler oroa sig kring effekterna av en eventuell räntehöjning från Fed. Det kan tyckas högst irrationellt att en räntehöjning, i ljuset av en allmänt bättre ekonomi, skulle tolkas som något negativt, men marknaderna är allt annat är rationella just nu. Det gäller att vara dynamisk och våga se möjligheter som ”kollektivet” ratar. När ”alla” är övertygande om att USA är bra och Europa dåligt finner man ofta de bästa möjligheterna, säger Johan Pettersson.

Sammantaget kan vi nog alla konstatera att USA rent makroekonomiskt går väsentligt bättre än euroländerna, ett faktum som mycket väl kan bestå även framöver. Det betyder dock inte att USA:s börser kommer att gå bättre än Europas.

– Jag är inte på något vis skeptiskt till USA och det finns fortsatt bra möjligheter inom regionen. Minsta förbättring i euroområdet kommer dock att applåderas då förväntningarna i dagsläget är så fruktansvärt låga. Det om något ger underlag för en upprevidering. Jag började intressera mig mer för Europa redan under sommaren 2014, då vi började få aningar om kommande stimlanspaket från ECB (Börshandlat: se tidigare publicerade artiklar).

– Nedan ger jag ett förslag på en intressant placering för en investerare som tror på Europa framgent och i synnerhet bankernas möjligheter att överprestera i spåren av ECB:s åtgärder. Ett intressant case i en väl diversifierad portfölj, tycker Johan Pettersson.

Autocall Stora Banker Combo 3

Exponering mot fyra stora europeiska banker

Produkten passar placeraren med en medellång till lång investeringshorisont. Man har en positiv grundsyn för den europeiska marknaden med en tro att ECB:s stödköp kan ge ett extra uppsving för Europas banksektor. Placeringen erbjuder möjlighet till avkastning i både positiv, oförändrad och även svagt negativ marknad med kupongutbetalningar så länge ingen av aktierna backar mer än 40 procent.

Fullständig information och villkor hittar du i produktbroschyren.

Om Svensk Kapitalförvaltning

Svensk Kapitalförvaltning är ett private banking-bolag med mångårig erfarenhet inom strukturerade produkter. Johan Pettersson och Jens Bernholtz arbetar dagligen nära marknaden och finns till ditt förfogande för att reda ut komplicerade begrepp, forma en konkret investeringsplan och välja de mest attraktiva produkterna på marknaden.

Intresseanmälan:

Registrera dig för mer information och fler intressanta placeringar genom att klicka här, eller kontakta Johan och Jens direkt via:

E-post: info@svenskkapitalforvaltning.se

Johan Pettersson
Tele: 0736 - 55 92 06
Jens Bernholtz
Tele: 0705 - 66 19 75
Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...