All Time High för OMXS30 - legendarisk topp passerades

I januari 2015 skedde det vi har fått vänta på under 15 långa år. Vårt storbolagsindex OMXS30 passerade efter flera års supertrend* äntligen den smått legendariska toppen från år 2000. Därmed fick vi se en ny All Time High som följts av ett starkt månadsskifte med fortsatt trend uppåt. De sista efterdyningarna av den för många traumatiska börskraschen i inledningen av millenniet har nu fått stryka på foten...

I början av december skrev Börshandlat sin senaste OMXS30-analys och detta med rubriken "med sikte på nya All Time High". Med facit i hand fick vi helt rätt. Januari innebar den starkaste startmånaden på ett nytt börsår sedan 1994 och supertrenden är alltjämt intakt. Som bilden på kvartalsdiagrammet visar har indexkursen gått förbi den tidigare rekordnoteringen vid 1547,87 (mars 2000) och handeln sker idag dryga 40 punkter ovanför denna tidigare All Time High. Vi lever helt klart i en tid av extrem börsoptimism och det är då lätt att färga sin Tekniska analys och dras med i euforin. De sista pessimisterna verkar ha kastat in handuken och därmed kommer börsen sannolikt att stiga för alltid. Eller?

Börsen är i dagsläget givetvis överhettad och överköpt, ytterligare stärkt av goda rapporter. Momentumet är fantastiskt och den aggregerade psykologin odelat positiv. Det naturliga förhållningssätet blir att navigera efter nya högre toppar med sikte på jämna hundratal för indexkursen. 1600 följt av 1700 blir därmed riktmärken på uppsidan för det första halvåret av 2015. Högre nivåer kan ingalunda uteslutas.

Risk - rekyl eller större korrektion?

Supertrend taget i beaktande men självklart måste man i denna typ av extrema haussemarknader (hur pass avlägset en större nedgång än känns) alltid höja ett varningens finger. En överhettad börs definieras av kraftigt stigande kurser och en mycket stor andel optimister. Anledningen till att vi, trots att vi navigerar efter fortsatt uppgång, höjer lite av ett varningens finger är att optimismen just nu är lite för stor. Vi vet baserat på forskning och erfarenhet att optimismen alltid är som allra störst i slutet av en större trend och således ett varningstecken. Vi kan alltså, även om den långa supertrenden inte behöver hotas, drabbas av större rekyler och korrektioner på nedsidan under Q1 eller Q2.

Ju mer börsen har stigit ju fortare lär det gå nedåt när en större avsäljning väl tar vid. Skulle vi under 2015 exempelvis få en rapportflod som inte motsvarar de högst ställda förväntningarna, då kan en nedgångsfas bli riktigt explosiv. Just därför blir rådet nu rida trenden men att vara mycket vaksam på framtida svaghetstecken eller skarpa omslagsformationer i OMXS30. För eller senare sker detta och denna dag kommer vi att hissa röd varningsflagg. Än så länge är detta emellertid endast ett scenario på en börskarta där kompassnålen pekar starkt norrut.

*Fotnot: med supertrend avses en primär börstrend som varar under flera års tid och där 8 av 10 kvartal innebär stigande kurser. Vidare är ackumulationen mycket tydlig vilket visar sig genom massiv anstormning från köparna på de få rekylfaser som sker.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...