Börsens lysande stjärna - NIBE Industrier

Ett svenskt exceptionellt framgångsrikt företag är på väg mot en världsledande position inom värmepumpar. Det småländska Markarydbaserade företaget tar just nu Stockholmsbörsen och världen med storm. Luta er tillbaka och njut över dagens chart. Aktien har nämligen enligt Börshandlat mer att ge på både kort och lång sikt.

I en tid då vi på Börshandlat mest verkar ha snöat in på forskning och på bioteknik vänder vi idag blickarna mot de småländska skogarna och den lilla bruksorten Markaryd. I ett samhälle som man vanligtvis passerar, då turen via E4:an går mot nordligare breddgrader, finner vi ett företag som blivit en av börsens klarast lysande stjärnor: NIBE Industrier.

NIBE har en lång tillverkningstradition av produkter för både hushåll och kommersiellt bruk. Företaget är Nordens största tillverkare av villavärmeprodukter samt störst i Europa inom värmepumpar. I Europa har NIBE uppnått en ledande position inom marknaden för varmvattenberedare. Koncernen består av cirka 10 000 medarbetare i Europa, Nordamerika och Asien. Verksamheten fördelas på tre olika affärsområden: NIBE Energy Systems, NIBE Element och NIBE Stoves.

NIBE är ett företag som växer hastigt såväl organiskt som via förvärv. Det årliga tillväxtmålet har i decennier legat på 20 procent vilket också blivit verklighet främst genom den mentalitet som börjar med företagets målmedvetna vd Gerteric Lindquist och enligt medarbetare som Börshandlat kommit i kontakt med verkar genomsyra hela organisationen. Gerteric tillträdde som vd redan 1988 och under hans ledning har NIBE etablerats som ett av börsens mest välskötta företag.

Börsraketen NIBE

Av de bolag som introducerats på den svenska börsen under de senaste 20 åren har ytterst få kunnat mäta sig med NIBE. Aktien som idag handlas på Nasdaq OMX Large Cap går under namnet NIBE Industrier B. Sedan börsintroduktionen 1997 har kursen ökat med mer än 3000 procent(!). Efter det att Stockholmsbörsen bottnade i november 2008 har kursen avancerat med cirka 725 procent och sedan årsskiftet noteras en ökning om dryga 27 procent.

Dagsdiagram över kursraketen NIBE Industrier B

Teknisk analys och framtidsutsikter

Nibes aktie har sedan mitten av 2013 befunnit sig i en minst sagt explosiv momentumfas. Bottnar är liksom toppar stigande, aktien ackumulerar och den tekniska bilden lämnar inget i övrigt att önska. Börshandlat ser på såväl tekniska som fundamentala grunder köpläge på de konsolideringsfaser eller rekyler som sker så länge kursen noteras ovanför 230 kronor. Noteringar under denna nivå skulle tyda på en större korrektion men inte i någon mening på fundamental omvärdering.

Kortsiktigt ser vi i dagsdiagrammet en så kallad fortsättningsformation som ofta leder till utbrott med trenden. Vi erhåller köpsignal om kursen forcerar 258 kronor (detta gärna med en stängningskurs ovanför). Om så sker kan det gå undan upp mot 275- 280 kronor. Givetvis sneglar vi i ett större tidsperspektiv mot den jämna kursnivån 300 kronor.

Om och när denna nivå uppnås påverkas givetvis av det allmänna börsklimatet. En sak är dock säker: oavsett vilka säljvågor som framöver sköljer över Europa och Stockholm kommer NIBE att vara ett av de bolag som är extremt köpvärda och som långsiktigt kommer att stå pall för börsvinden, vilket håll den än må blåsa åt.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...