Grönt ljus för köp efter bottenkänning i Oljan?

Efter en lång och mycket segdragen nedgångsfas i Oljepriset fick vi äntligen bottenkänning i slutet av föregående vecka, och OJ VILKET RALLY vi har sett de senaste dagarna! Brent har stigit över 25 procent och priset på Crude (WTI) har lyft drygt 30 procent sen lågpunkten strax under 38 usd/fat. Vi ser nu en första rekyl från väldigt överköpta priser och bedömer att detta kan skapa ett spännande ingångsläge för en till köpvåg.

Det finns sannolikt många frustrerade traders och investerare därute som på sistone, gång efter gång har köpt bottnar i Oljan, för att kort därefter se priset åter vända ner och göra nya låga. De senaste månaderna har inte vart roliga alls för de aktörer som har bettat på oljebolag, men nu kanske turen har vänt…

Likt tidigare tillfällen blir man som trader sällan premierad för att vara ”först på bollen” och det brukar ofta löna sig att invänta någon typ av omslagsbeteende om man ska gå emot en stark och segdragen trend. I fallet med Olja fick vi se en makalös reversal under slutet av föregående vecka och köpare har nu tydligt markerat att de är på hugget vid lägre priser, vilket får oss att tro att en lokal botten faktiskt kan vara nådd.

Analys av vågmönster kan skapa ingångslägen med bra risk/reward

Väldigt kraftiga rörelser tenderar att komma i sekvenser om minst två. Den första rörelsen startas ofta av tyngre, institutionella aktörer och tenderar att ta massan ”på sängen”. När sen massan ”vaknar till” och vill försöka kapitalisera på denna rörelse, ser vi ofta ytterligare en våg. I rätt kontext kan dessa rörelser erbjuda mycket hög sannolikhet för positivt utfall, i kombination med en vettig risk/reward.

I fallet med både Brent och Crude Olja har vi definitivt sett en första, mycket skarp köpvåg och det finns sannolikt just nu en stor mängd aktörer som letar efter ett bra läge att kliva på denna rörelse för mer uppsida. Vi ser därför denna första rekyl som ett mycket spännande ingångsläge för en våg i paritet med den första, kanske tom. att vi har sett en lokal botten för en fas med stabilare prisutveckling framgent och priser upp mot Value Area High (se övre blå linjen i graferna nedan).

Vi ser priserna 46-49 usd/fat för Brent och 42-45 usd/fat för Crude Olja som mest intressanta för en högre botten och vid ett sådant scenario vill vi snabbt se de tidigare topparna forceras, gärna med en stängning högre i dagsstapeln. Vi känner ingen direkt oro förrän säljare åter börja bryta ner under 43-44 usd/fat (Brent) och 40-41 usd/fat (Crude) och kan tänka oss att skala in ner mot dessa intervall.

Trend- och volatilitetsfaktorer värda att belysa

Volatiliteten är dock just nu väldigt hög och dessa marknader är starkt påverkade av nyhetsflöde och fundamenta (Opec mm) så det är alltid bra att ha en tydlig riskbegränsning och fast Stopp-loss på plats. Vi arbetar dessutom fortfarande tekniskt emot en längre fallande trend och trots att mycket talar för en lokal botten så är det fortfarande för tidigt för att vara övertygad.

Daglig graf Crude Olja

Handelsinstrument från Commerzbank

Nedan listar vi förslag på börshandlade produkter (ETP:er) för exponering mot Brent Olja och Crude Olja (WTI). Produkterna representerar endast förslag och det finns fler typer av produkter och varierande hävstänger att tillgå. Försäkra dig om att du fullt ut förstår riskerna med en investering i nedanstående instrument.

Brent Olja

BULL-certifikat vid tro på uppgång: BULL OLJA X4 C
BEAR-certifikat vid tro på nedgång: BEAR OLJA X4 C

Crude Olja (WTI)

BULL-certifikat vid tro på uppgång: BULL WTI X4 C
BEAR-certifikat vid tro på nedgång: BEAR WTI X4 C

Besök Commerzbanks hemsida för mer information.

Daglig graf Brent Olja

Om World Capital Markets

Denna analys är framtagen av analys- och tradingtjänsten World Capital Markets. Som första aktör i Sverige fokuserar WCM på Auktionsmarknadsanalys med tonvikt på volymomsättning. Ett koncept som blir allt mer populärt bland världens professionella traders och investerare.

För mer information vänligen besök Worldcapitalmarkets.se

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...