OMXS30 - Hur stor är fallhöjden?

Stockholmsbörsen toppade under perioden mars-maj 2015 och sedan dess har björnen slagit till med full brutalitet. Många är de som blivit tagna på sängen och tappat kontrollen över nedgångens styrka och omfattning. Idag granskar Börshandlat hur omfattande nedgången varit och hur stor fallhöjd som finns kvar efter den sämsta starten av ett nytt börsår i mannaminne!

OMXS30 - Tidsfaktorn talar för fortsatt nedgång

Sedan Stockholmsbörsen, med storbolagen i spetsen, efter nya All-Time-High toppade ur under perioden mars-maj i fjol kan vi idag räkna in en nedgång på minus 22 procent för OMXS30. Efter septemberbottnen 2011 steg Stockholmsbörsen under osannolika 42 månader. Den efterföljande korrigeringen nedåt har per idag pågått under 11 månader, det vill säga inte den tidsmässiga tredjedel av den tidigare upptrenden som vi navigerar efter.

Sett till den egentliga lågpunkten för vår senaste primära stigande trend (oktoberbottnen 2008) finns ett ännu större tidsmässigt utrymme för nedgång som vi de facto inte kan bortse från. ”Worst case scenario” är att vi än så länge bara sett halva den nedgång som rådande Bear market kommer att innebära! Utan att på något sätt utge oss för att kunna förutspå när börsen kommer att bottna, konstaterar vi att nedsidan ur den tidsmässiga aspekten är fortsatt stor innan en ny Bull market kan inledas.

Fallhöjden? Fibonaccianalys hjälper oss att generera potentiella vändpunkter

Baserat på upptrenden mellan åren 2008-2015 kunde vi vid januaribottnen observera att ca 38 procent av stigningen raderats ut under börsraset. Skulle bottnar ovanför 1300 börja formeras kan en upprekyl starta, detta i tidsperspektivet två till fyra månader. Risken för en fortsatt nedtrend är, oavsett chansen till stigande uppstudsar, överhängande.

En avslutande nedgångsvåg finns på vår börskarta tills motsatsen bevisats och historien säger oss att en sådan ofta blir panikartad och enormt dramatisk. En urskakning ner till lägre Fibonacci-stöd vid 1140 eller kanske till och med 1000 punkter måste dessvärre finnas med på kartan innan vi ser tecken på motsatsen.

Upprekyler inom den fallande primärtrenden - Möjlighet att fånga kraftiga stigningar

Gemensamt för alla större nedtrender på världens börser är att de i princip alltid avbryts av rekylfaser och som nämndes ovan varar dessa ofta mellan 2-4 månader. Detta innebär att årets extremt svaga börsstart redan innan sommaren faktiskt kan leda till starka köplägen där flera av aktierna på OMXS30 rusar uppåt med 10-tals procent. ”Bear market-rallyn” är ofta mycket starka. (Vi minns exempelvis hur Ericsson B kursdubblades efter börskraschen i anslutning till World Trade-center 2001 för att sedan återfalla i nedtrend och handlas för enstaka kronor!)

Sammanfattningsvis råder just nu en stark primär nedtrend (Bear market) på Stockholmsbörsen och denna kan sett till tid och pris fortsätta ett bra tag till. Fallhöjden är fortsatt stor. Den aktiva investeraren skall emellertid vara beredd på alla tecken på rekyler eftersom dessa kan sätta igång Bear market-rallyn vilka med rätt timing kan bjuda på fantastiska affärslägen på medellång sikt.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...