OMXS30-index i det stora tidsperspektivet

Börsmånaden oktober bjöd på en urladdning utan dess like! Efter det mest våldsamma ras vi fått uppleva sedan augusti 2011 svängde storbolagsindexet norrut och återtog nedgången ännu fortare. Liknande omslag får vi onekligen gå långt tillbaka i tiden för att finna. Idag uppdaterar vi vår tekniska analys av OMXS30 och sätter indexet i ett större tidsperspektiv än senast. Därför bjuder vi också på det mäktiga kvartalsdiagrammet som visar de stora börstrenderna och topparna ända från 1994.

Just nu konstaterar vi att OMXS30 efter suverän kortsiktig styrka handlas nära det starka och viktiga motståndet vid 1410 punkter. Sedan juni månad har vi fått uppleva fem test/försök att bryta detta hinder och inget av dessa har lyckats. Visserligen stängde OMXS30 ovanför motståndet i september men säljarnas extrema respons fick kursen att rasa med 175 punkter motsvarande 12,3 procent på mindre än fyra veckor. Således anses även septembertoppen som ett misslyckat försök att bryta det starka motståndet.

Frågan är lika naturlig som självklar. Kommer vi att lyckas forcera 1410-nivån under Q4 eller möjligen under en stark januaribörs? Svaret är att vi inte har en aning. Att gissa huruvida detta kommer att ske inom en snar framtid eller senare ger oss heller inget tillskott som affärsunderlag utan snarare skall vi vara beredda att agera om väl genombrottet sker. Forceras 1410 med en övertygande grön köpstapel (gärna under tilltagande volym) genereras en köpsignal, allt annat lika. Med övertygande menar vi att stängningen skall vara stark och ske högt upp på kursstapeln. Ännu tydligare signal får vi givetvis om nya dagsstaplar börjar etableras ovanför 1410. I detta läge flaggar vi redan nu för att man skall köpa derivat i index. På nedsidan konstaterar vi att nedgång mot 1350/1360 är helt acceptabelt i händelse av en rekyl. vi vill då se en högre botten med efterföljande köptryck om den positiva bilden av OMXS30 skall vara intakt.

Den långa trenden i kvartalsupplösning

För att överblicka den riktigt långa primärtrenden, i detta fall även kallat en supertrend, tittar vi på kvartalsdiagrammet. Varje stapel i diagrammet motsvarar ett kvartals handel och som synes är köparnas dominans total sedan Q4 2011. Trenden har dock pågått längre än så eftersom den stora vändningen i kvartalsdiagrammet kom redan i slutet av 2008. Med undantag för rekylen under Q2-Q3 2011 har OMXS30 i ett trappstegsliknande mönster avancerat norrut. Under Q3 2013 forcerades också den fallande motståndslinje som sammanbinder topparna från 2000, 2007 och 2011 vilket gav en mycket stark än idag aktuell långsiktig köpsignal. Genomslaget efter denna signal har varit uppgång under 6 av 7 kvartal samt en kursökning med ca 200 punkter eller +16,5 procent. Kommande logiska målnivåer är nu 1450 följt av 1475 samt 1547,9 punkter där toppen från år 2000 tronar som en legendarisk referenspunkt för den svenska börsen. Avståndet till denna gigantiska topp är i dagsläget dryga 9 procent. Fortsättning följer...

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...