OMXS30 - med sikte på ny All-time-high 2015

Storbolagsindexet OMXS30 har efter den otroliga trendvändningen i mitten av oktober hastigt avancerat till en ny 14-års högsta notering. Vi bjuder idag på ett uppdaterat kvartalsdiagram som visar hur långt vi har kvar till den legendariska toppen från mars 2000. På kort sikt visar köparna nu viss tveksamhet men den långa supertrenden talar tveklöst för ny All-time-high under börsåret 2015!

"Just nu konstaterar vi att OMXS30 efter suverän kortsiktig styrka handlas nära det starka och viktiga motståndet vid 1410 punkter. Sedan juni månad har vi fått uppleva fem test/försök att bryta detta hinder och inget av dessa har lyckats. Visserligen stängde OMXS30 ovanför motståndet i september men säljarnas extrema respons fick kursen att rasa med 175 punkter motsvarande 12,3 procent på mindre än fyra veckor. Således anses även septembertoppen som ett misslyckat försök att bryta det starka motståndet." Börshandlat, Månadsbrevet november

Vi kan några dagar in i december konstatera att den långa supertrenden, som så många gånger förr, fick rätt igen. Under perioden 1:a-20:e november klättrade OMXS30 sakta men säkert uppåt med små dagsstaplar. Redan den femte november fick vi emellertid se dagsstaplarna etableras ovanför det tidigare så starka motståndet vid 1410-nivån och ett par veckor senare trädde beslutsamheten hos köparna in på allvar. Under perioden 21:a -26:e november exploderade indexkursen uppåt vilket innebar en kursökning med 56 punkter på bara fyra handelsdagar. Den procentuella uppgången blev 3,95 procent. Onsdagen den 26:e handlades OMXS30 vid 1474,89 punkter vilket innebar den högsta noteringen sedan maj år 2000.

Köparna tvekar kortsiktigt - två omslagsstaplar spikar ut toppar i dagsdiagrammet

Att OMXS30 noterar den högsta kursen på 14 år är givetvis i sig självt ett otroligt styrketecken som vittnar om det vi kallar för "supertrend". Primärtrenden talar tveklöst för att index står inför nya högre toppar och ett test av den gigantiska topp som uppstod vid 1547,87 i mars månad år 2000.

På kort sikt konstaterar vi emellertid att köparna tvekar viket tar sig i uttryck av två röda omslagsstaplar under föregående och innevarande vecka. Förra onsdagen toppade indexkursen som sagt vid 1474,89 men vände därefter ned till en stängning nära dagslägsta kurs. En negativ Reversal day uppstod. Under gårdagen gjorde köparna ett nytt försök att ta ut förra veckans topp men misslyckades efter en högsta notering vid 1471,92. En negativ Key Reversal uppstod. Negativa omslagsformationer med stängning invid dagslägsta innebär att köparna just nu flyr fältet i intervallet 1470-1475 som därmed utgör ett viktigt motstånd.

Närliggande stöd och motstånd i fokus

Som närmaste stöd bevakas nu 1445. Skulle denna nivå ge vika kan kortsiktig nedgång till 1420 eller intervallet 1405/1410 bli aktuellt. Skulle ett sådant nedslag ta vid borde köparna strömma till och en ny stigningsfas inledas. I och med att trenden är starkt uppåtriktad blir triggernivåerna på uppsidan än mer intressanta att bevaka och där gäller som sagt 1470-1475 som ett viktigt motståndsområde. Den dag 1475 forceras under stigande handelsvolymer ligger vägen öppen mot den jämna 1500-nivån. Därefter siktar vi mot 1550 punkter och en ny all-time-high för OMXS30.

Uppdaterat kvartalsdiagram - med sikte på ny rekordnotering 2015

Vi skall liksom i förra månadens analys även titta på kvartalsdiagrammet. Att titta långt till vänster skapar en förståelse för trendstyrkan och för våra tekniska målkurser vilket vi tycker är värdefullt. Grafen ovan visar gällande rekordnotering (all-time-high) från mars månad 2000. Vi ser också toppnoteringen från Q2 år 2000 som ett motstånd vilket har testats och tillfälligt passerats i november innevarande börsår.

De blå ringarna visar viktiga bottnar i kvartalsdiagrammet, etablerade i ett stigande mönster. Längst till höger ser vi avstamp och köpsignal från en fallande begränsningslinje vilken sammanbinder topparna från 2000, 2007 och 2011. OMXS30 stiger som synes för sjätte kvartalet i rad vilket visar på extrem långsiktig trendstyrka. Den accelererande kvartalstrenden talar för ny rekordnotering 2015.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...