OMXS30 - Teknisk analys

Efter All-Time-High-toppen i april (1720) påbörjade OMXS30 en dramatisk nedgångsfas som varande under sju handelsdagar. Under den sjunde dagen av kursnedgång vände dock sentimentet till positivt och en upprekyl över 15 handelsdagar infann sig därefter. Stigningen blev starkare än vad många hade räknat med och OMXS30 mäktade med att passera sitt Fibonacci-baserade motstånd vid 1660 för att slutligen toppa vid 1670. 

Volymanalysen är negativ

Det som talar för ett negativt scenario de närmaste veckorna är framförallt volymmönstret. Vi observerar att handelsvolymerna var väsentligt högre i den nedgång som ägde rum fram till 7:e maj. Dessutom har vi fått se två så kallade distributionsdagar (nedgång under ökande handelsvolym) på tre handelsdagar. En annan tydlig observation är att uppgången i maj var väsentligt långsammare än nedgången i april. Säljarna tenderar sammanfattningsvis att vara betydligt mer aggressiva än köparna.

Formationer och tekniska nivåer

Dagsdiagrammet visar att den senaste stigningsfasen antog formen av en stigande kil mot en föregående dramatisk negativ hastighetsimpuls. Samt att efterföljande utbrott skedde nedåt vilket innebär en teknisk säljsignal. Skulle OMXS30 fortsätta att utvecklas negativt i juni håller vi 1620, 1600 och 1558 som viktiga supportnivåer att hålla under uppsikt.

Ett positivt scenario skall alltid finnas med på börskartan även om kompassnålen i detta nu pekar söderut. För att vår tekniska analys skall vändas till kortsiktigt positiv vill vi se en kraftfull förändring i sentimentet där index med kraft passerar 1660. Gärna under stigande handelsvolym och med en slutkurs ovanför motståndet. Riktigt positivt blir det om OMXS30:s senaste topp vid 1670 skulle överskridas eftersom vi då åter kan börja hoppas på kursökning mot 1700-1720.

Den långa trenden och månadsdiagrammet

OMXS30 handlas sedan 2008 i en positiv så kallad primärtrend vilket per definition innebär att alla korrektioner nedåt betraktas som tillfälliga tills ett trendbrott kan bekräftas. Korrektionerna kan emellertid bli väl så kraftfulla utan att den långa upptrenden för den sakens skull är överspelad. Helt klart är att vi för eller senare kommer att få uppleva en större nedgång som reaktion på de senaste årens fenomenala börstrend. När denna nedgång inleds skall vi låta vara osagt eftersom det är omöjligt att med något större prognosvärde träffa större börstoppar.

När vi betraktar månadsdiagrammet står det klart att 1670 är en mycket viktig teknisk nivå. Passeras denna står vi sannolikt inför en ny högre topp, tillika rekordnotering, i index. Underskrids däremot 1558 erhåller vi en säljsignal av det mer dramatiska slaget då fallhöjden blir närmare 180 punkter. Detta motsvarar en sättning på cirka 11 procent.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...