OMXS30 i veckodiagrammet. Beartrenden blir med hjälp av en fallande trendkanal tydlig

TEKNISK ANALYS - OMXS30 i stark nedtrend, Wall Street nära All-Time-High

Vi upplever just nu en tydlig divergens mellan de tongivande indexen på Wall Street och Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. S&P 500 har, efter massivt köptryck under mars tagit sig till det handelsintervall där vi i maj 2015 fick se All-Time-High. Dagens tekniska analys belyser såväl fallhöjden i OMXS30 som de högaktuella motstånden på New York-börsen.

OMXS30 toppade i mitten av mars vid 1431,64 och vid denna nivå fick se en prisrotation nedåt. Den fallande trendkanalen som syns i diagrammet ovan är intakt och allt är som det skall. Bear market råder varvid rekylerna i dags- och veckoperspektiv ses som tillfälliga. Detta är vår syn på index tills motsatsen med tydlighet bevisas av köparna.

Veckodiagrammet över OMXS30-indexet visar en mycket tydlig jämnviktspendling vars lokala toppar och bottnar skapar referenspunkter för en fallande trendkanal. Denna är till stor hjälp för den som vill dra nytta av nedgångsfaserna via blankningar eller börshandlade produkter som Bear-certifikat eller Mini Short.

Sentimentet har under de senaste dagarna försvagats med stor tydlighet och aktier som tidigare visat på köpsignaler har snabbt slagit om när säljarna börjat pressa och ta de aktiva besluten i prissättningen. Den indextunga banksektorn har fortsatt att falla hårt medan tungviktaren H&M B och flera aktier i sektorn Industri och Verkstad har slagit om till negativ trend. Även Telekom-aktierna, Tele2 B och TeliaSonera som nyligen visade styrka, har fallit tillbaka och indikerar fortsatt nedgång.

Prisobjektiv för nedtrenden

Vi håller fast vid vår tidigare publicerade långsiktiga trendanalys för OMXS30 och menar att rådande nedtrend än så länge bara sett halvtid och att nedgångar mot 1000 punkter eller lägre är fullt möjliga under 2016. Vi vill se en riktigt tydlig trendvändning innan denna börskarta ritas om. På 5-10 veckors sikt blir nu 1250 följt av 1200 punkter viktiga kursnivåer att hålla under uppsikt.

Vid 1250 finner vi ett tydligt stöd där index tidigare studsat upp med hastiga uppgångsfaser. Skulle OMXS30 falla under detta stöd ligger vägen öppen för vidare kursfall till just 1200. Först om OMXS30 skulle vända upp och med kraft etablera sig ovanför 1400 kan den tekniska analysen inför fortsättningen av Q2 vändas till positiv.

S&P 500 - Rekylrisk efter fenomenal upptrend under Q1

S&P 500-indexet har visat påtaglig styrka under årets första kvartal.

Desto starkare går New York-börsens tongivande index, Dow Jones och S&P 500. Efter otrolig styrka under februari och mars har S&P 500 tagit sig upp till det handelsintervall mellan 2000-2130 punkter där vi finner gällande All-Time-High. Visserligen närmar vi oss tunga motstånd där i synnerhet 2100-nivån är viktig men icke desto mindre imponerar den upptrend vi sett.

Från ett överköpt och efter två månaders mäktig kursstegring, kan vi självklart inte utesluta att priset snart börjar rotera nedåt i en större rekyl. Divergensen gentemot OMXS30 är ändock intressant att belysa, i synnerhet om köparna skulle repa nytt mod efter en eventuell korrigeringsfas på Wall Street. Viktiga stöd finns vid 1980 följt av 1940 punkter.

Senaste artiklarna från samma kategori
VÅRA SENASTE ARTIKLAR & REPORTAGE »

Aktiv börshandel

ETP-skola

ETP står för Exchange Traded Product, och är ett samlingsnamn för en lång rad ol...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Minifutures

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Aktiv börshandel

ETP-skola - Bull & Bear

Många tycker helt enkelt att det verkar krångligt och svårt med börshandlade pro...

Robothandel

Fusion MultiStrategy

Autostock har som ledande aktör inom automatisk börshandel för privatpersioner t...

Aktiv börshandel

ETP Link - Revolutionerande verktyg

ETP Link är ett nytt effektivt hjälpmedel i AutoTrader som du kan använda för at...

Småbolag

A1M Pharma - På väg från Pre-klinisk fas till FAS 1

Läkemedelsbolaget A1M Pharma genomför nu en fullt garanterad nyemission som till...

Teknisk analys

Guldpriset faller tillbaka på stigande börs – Stödzoner att ha under uppsikt!

Guld har under året kommit tillbaka som ett hett debatterat tillgångsslag, efte...

MEST LÄSTA »

Teknisk analys

Blanka aldrig på en onsdag 

Börshandlat fortsätter publicera forskningsartiklar inom teknisk analys i allmän...

Småbolag

Börshandlat släpper ny kvartalsanalys för NeuroVive

NeuroVive Pharmaceutical genomför nu en nyemission med företräde för aktieägarn...

Aktiv börshandel

Handla ett av marknadens största utbud av börshandlade produkter med full Nordnet-integration

Den Schweiziska banken VONTOBEL har sedan Sverigelanseringen av börshandlade p...